april 6, 2018seattle-based wittman estes, led by a husband-wife team, an architect and landscape designer, have designed the grasshopper studio and courtyard in their own backyard.maintaining the small footprint of a 1940s house, the designers added a multi-functional studio along the rear alley. this enabled a space for a courtyard to be created featuring a central paved terrace with a protected private area for dining, entertaining, lounging and year-round play. a central silk tree provides dappled shade in summer.the open plan studio has been designed to encourage maximum flexibility, with it being able to be used for visiting guests, as a utility/workshop space, and as a play space for the main house.sliding wood slat barn doors hide a small bathroom and storage for a variety of items.a pavilion roof extends to form a carport and outdoor workshop space at the end of the studio.photography by nic lehoux | architecture: wittman estes (matt wittman and jody estes) | construction: greg winger construction, western sound concrete worksget the contemporist daily email newsletter – sign up here